torsdag 20 december 2007

Lax med romsås


Jag har för mig att detta är min mors förenkling av något festrecept vi såg på TV när jag var tonåring. Så enkelt.

Till 3 barn:
Fast potatis
700 g färsk, rensad laxfilé
olivolja
flingsalt

2 dl crème fraiche
en fiskbuljongtärning
en skvätt mjölk
100 g stenbitsrom

Sätt ugnen på 120 grader.
Skala potatisen och sätt den på kokning.
Lägg laxfilén med skinnet nedåt i en oljesmord form (så att inte skinnet fastnar).
gnid in laxens ovansida med lite olivolja och strö flingsalt över. Ställ in i ugnen.

Värm crème fraichen långsamt i en kastrull, lägg i buljongtärningen och låt puttra på svag värme några minuter. Späd till en tunnare konsistens med lite mjölk.

Vid 120 grader (eller rent av 100) ungsteks laxen långsamt och bibehåller saftigheten. När den inte längre är rosa inuti är den klar.

Slå i rommen i såsen, rör om hastigt och ta av från plattan.

Servera med hel, eller ännu hellre pressad, potatis.

1 kommentar:

farmor sa...

Nej du sonen, jag brukar ta lite vatten i såsen. INTE MJÖLK!!!!!!
men det kanske går bra med mjölk...

kram Mamma