
På konditoriet vid Sundbybergs torg serveras en underbar vetebulle i muffinsform. Under december har dom en saffransvariant. Jag har försökt återskapa dom genom en kombination av två recept från Bonniers kokbok (ISBN 91-0-056865-1). De smakar fantastiskt och saftigt även efter att ha varit frusna. De blir huvudnumret på sonens födelsedag.
Saffransbröd:
2 paket saffran
1/2 tsk salt
1 msk Absolut vodka eller annan okryddad sprit
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl lättmjölk
1 1/2 dl vit sirap
1 stort ägg
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
2 dl socker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
Stora muffinsformar
Stöt saffranet med saltet. Häll på sprit och låt stå i 30 minuter.
Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffransspriten samt mjölk och sirap.
Värm blandningen till 37 grader. Tillsätt söndervispat ägg. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter.
Rör ihop fyllningen.
Kavla ut degen till en stor kvadrat.
Bred på fyllningen.
Vik degen dubbel.
Skär degen i 2 cm breda remsor. Gör ett längsgående snitt mitt i varje remsa upp till en cm från vecket. Tvinna remsorna och vrid ihop till en knut. Lägg varje knut i en stor muffinsform.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter. Använd en stektermometer. Bullarna är klara när innertemperaturen är ca 92 grader.
Saffransbröd:
2 paket saffran
1/2 tsk salt
1 msk Absolut vodka eller annan okryddad sprit
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl lättmjölk
1 1/2 dl vit sirap
1 stort ägg
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
2 dl socker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
Stora muffinsformar
Stöt saffranet med saltet. Häll på sprit och låt stå i 30 minuter.
Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffransspriten samt mjölk och sirap.
Värm blandningen till 37 grader. Tillsätt söndervispat ägg. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter.
Rör ihop fyllningen.
Kavla ut degen till en stor kvadrat.
Bred på fyllningen.
Vik degen dubbel.
Skär degen i 2 cm breda remsor. Gör ett längsgående snitt mitt i varje remsa upp till en cm från vecket. Tvinna remsorna och vrid ihop till en knut. Lägg varje knut i en stor muffinsform.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter. Använd en stektermometer. Bullarna är klara när innertemperaturen är ca 92 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar