Nej, namnet på dessa köttbullar kommer inte från Scan. Min mormor Anna var kallskänka i sin ungdom och hemmafru när jag växte upp. Hon är nog mitt främsta matlagningsföredöme och hennes köttbullar är, trots sin enkelhet, det som jag tror hennes barn och barnbarn uppskattade allra mest.
Här är proportionerna inte särskilt viktiga, utan snarare en väl utvecklad provsmakningsmetodik.
500 g köttfärs
1 lök
ägg
mjölk
salt
peppar
smör
Finriv en lök (kag brukar använda röd men mormor hade nog gul) och blanda ner efter smak i färsen. Tillsätt 1-2 ägg, någon dl mjölk, salt och peppar. Smeten skall vara smidig och inte för mild i smaken. Var dock försiktig med saltet.
Formar ganska små köttbullar och bryn dem i smör på medelhög värme. Provsmaka så att de inte steks torra.
onsdag 1 december 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar